MİRAS HUKUKU

MİRAS HUKUKU



Mirasçı Kime Denir?

Miras hukuku kişinin ölümünden kaynaklı ya da gaip olması durumunda mirasının kime intikal edeceği (zümre sistemi), ne şartlarda kime intikal etmeyeceği ya da kimin ne oranda yüzdesi olduğuna dair düzenleme ile meydana gelen özel hukuk dalıdır. Mirasbırakan vefat eden kişi olup, mirasbırakanın ölümü ile ardında bıraktığı tereke üzerinde hak sahibi kişidir mirasçı.

Yasal Mirasçı ve Atanmış Mirasçı Ne Demektir?

Miras hukuku mirasçıları yasal mirasçı ve atanmış mirasçı olmak üzere ikiye ayırmaktadır. Mirasbırakan evli ise anne ya da baba mirasçı olup olamayacağı ve tüm miras durumlarının detaylandırılmasıdır. Zümre sistemine göre mirasbırakanın eşi yoksa miras anne ya da babaya, anne ya da baba yoksa büyük anne veya büyük baba mirasçı olabilecektir. Miras hukuku ile mirasçılara kalacak mallar düzenlenen oranda paylaştırılacaktır. Kişinin miras hakkı yalnızca Türk Medeni Kanunu’nda değil, aynı zamanda Anayasadan da doğmaktadır ve Anayasanın 35. maddesinde miras hakkı ile ilgili düzenleme yer almaktadır.

Anayasanın 35. maddesi ile herkesin mülkiyet ve miras hakkına sahip olduğu, bu haklardan ancak kamu yararı amacıyla sınırlandırılabileceği hüküm altına alınmıştır. Miras hukuku; yasal mirasçı (varis), atanan mirasçı, mirastan feragat, mirastan reddinin iptali, saklı pay, saklı paya tecavüz, tenkis, istihkak, miras sözleşmesinin iptali, vasiyetnamenin iptali, yedek mirasçı atama, artmirasçı atama gibi birçok konu düzenlenmiştir. Miras hukukunda en basit kavram olarak görülen mirasçı kavramının dahi belli başlı şartları ve özellikleri bulunmaktadır. Kanunda, mirasçı olabilmesi için belli bir sistem konulmuş, mirasçı sıfatına dair belli şartlar getirilmiştir.

Bunun yanında mirasçının hangi mallarının miras malı olacağı, kısacası terekenin kabul edilmesi durumunda nelerle karşılaşılacağı ya da reddedilmesi halinde neler olabileceği miras hukukunda düzenlenmiştir. Mirasçıların mirasbırakan kişinin ölümü ile terekesinden yararlanabilmesi, aralarında paylaşması için dava açılması şart değildir. Hatta taraflar arasında mirasın paylaştırılması için miras taksim sözleşmesinin imzalanması da mümkündür. Fakat mirasçıların çok fazla kişi olması durumunda terekenin paylaştırılması süreci zor olabilmektedir.

Bu nedenle uzman bir avukat yardımıyla terekenin paylaştırılmasıyla her bir mirasçıya eşit bir şekilde tereke paylaştırılması mümkün olacaktır. Miras hukuku dalındaki davalarda miras alanında teknik bilgi ve dosya takip süreci önemlidir. Büro olarak miras sözleşmesi düzenlenmesi, veraset ilamı alınması, vasiyetnamenin iptali, tenkis davası açılması, mirastan feragat sözleşmesi hazırlanması, mirasın reddi davası, tereke tespiti gibi miras hukuku ile ilgili olan tüm yasal süreçlerde hizmet vermekteyiz.

 

Miras hukuku ile ilgili hukuki durumlar adına telefon, WhatsApp veya e-mail üzerinden bize ulaşabilirsiniz. Kişi kendi davasını açarak davayı yürütebilir fakat kanuni olarak süreci ve yasal işlemleri bir hukukçu kadar bilmediğinden geri dönülmez hukuki hatalarda bulunabilecektir. Bu nedenle miras hukukuna dair talepte bulunacak kimse, mutlaka miras alanında uzman vekilden vekillik hizmeti almalıdır.

Copyright @ 2023 Fırat Ramazano - www.firatramazano.com. All Righs Reserverd