TEK CELSEDE BOŞANMA
Tek Celsede Boşanma Anlaşmalı Boşanma Davası’nın halk arasında yaygın olarak bilinen ismidir. Anlaşmalı boşanma çiftlere bu imkanı sağlayan oldukça pratik ve hızlı bir boşanma yoludur. Anlaşmalı Boşanma Tek Celsede Biter mi? Esas olan Anlaşmalı Boşanma Davasının tek celsede bitmesidir. Fakat tek celsede boşanmak için her iki eşin de boşanmak istemesi yeterli olmaz. Anlaşmalı Boşanmanın gerçekleşebilmesi için kanunun öngördüğü birtakım şartların sağlanmış olması gerekmektedir. Bu şartlar Türk Medeni Kanunu’nun 166/3 maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre ;
Eşlerin en az 1 yıl süre ile evli olması
Her iki eşin de hür iradeleriyle boşanmak İstemesi
Boşanmanın maddi ve manevi tüm sonuçları ile ilgili eşlerin anlaşmış olması
Her iki eşin de duruşması sırasında hazır bulunması
TEK CELSEDE BOŞANMA SEBEPLERİ NELERDİR?
Tek celsede boşanma sebepleri boşanma davası sırasında üzerinde durulan bir konu değildir. Anlaşmalı boşanma davalarında çiftlerin evlilik birliğini sonlandırmak istemelerinin altında yatan sebep hakim tarafından irdelenmez. Evlilik Birliği’nin temelinden sarsıldığı yönünde iki çiftin de hemfikir olması evlilik birliğinin sonlaması için yeterli olacaktır. Burada hakim evlilik birliğinin sonlamasına sebep olan gerçek nedenleri araştırma ya da sorgulama hakkına sahip değildir. Tarafların evlilik birliğinin sarsıldığı yönündeki inancı ve beyanına riayet etmek durumundadır. Bu sebeple Anlaşmalı Boşanma Dava Dilekçesi’nde boşanma sebebi olarak Evliliğin Temelinden sarsılması gösterilmesi kafidir.
ANLAŞMALI BOŞANMA TEK CELSEDE BİTER Mİ ?
sorusu boşanmak isteten çiftler tarafından merak edilen bir diğer konudur. Yukarıda bahsettiğimiz şartlar sağlanmış ise Anlaşmalı Boşanma Davası ile çoğunlukla tek celsede boşanmak mümkündür. Anlaşmalı Boşanma Davaları Çekişmeli Boşanma davalarına kıyasla daha basit davalar gibi gözükebilmektedir. Fakat Anlaşmalı Boşanma Dava Dilekçesi ve Anlaşmalı Boşanma Protokolünün En İyi Boşanma Avukatı tarafından hazırlanması boşanmak isteyen çiftlerin yararına olacaktır. Aksi durumda duruşma sırasında yapılan bir hata çiftler açısından geri dönülmesi imkansız zararlara sebebiyet verebilmektedir. Anlaşmalı boşanma davasının tek celsede bitmesi için Aile Mahkemesi tarafından belirlenen duruşma gününe her iki eşin de bizzat katılması gerekir. Duruşma sırasında da ıslak imzalı anlaşmalı boşanma protokolündeki şartlarda boşanmayı kabul ettiklerini mahkeme huzurunda beyan etmesi gerekir. Sonrasında mahkeme tarafların sunmuş olduğu anlaşmalı boşanma protokolü çerçevesinde tarafların boşanmalarına karar vererek duruşmayı sonlandırır. Burada özellikle dikkat edilmesi gereken husus ,çiftlerin duruşmada bizzat hazır olarak bulunmalıdır.
EN KISA SÜREDE NASIL BOŞANILIR?
En Kısa Sürede Nasıl Boşanılır? Sorusu boşanmak isteyen çiftlerin merak ettiği bir diğer konudur.
Boşanma kararı veren eşler hak kaybına uğramamak ve boşanma sürecini bir an önce neticelendirmek adına öncelikle alanında uzman bir boşanma avukatına başvurarak maddi ve manevi sonuçlarına ilişkin bilgi almalıdır. Boşanma avukatı olmaksızın anlaşmalı boşanma davasının yürütülmesi hak kayıplarına sebep olabilecektir.
Kadıköy Boşanma Avukatı Hakan Tuksal ‘anlaşmalı boşanma davasında müvekkillerine destek vermektedir.