İddet Müddetinin Kaldırılması Davası
Av. Enes Kemal Kaya

İddet Müddetinin Kaldırılması Davası


İddet Müddetinin Kaldırılması Davası

İddet Müddetinin Kaldırılması Davası Türk Medeni Kanunu’nun 132. Maddesinde düzenlenmiştir. İlgili kanun maddesine göre evliliği sona ermiş kadın evliliğinin sona ermesinden itibaren 300 gün süre geçmedikçe yeniden evlenemez. Fakat kadın önceki evliliğinden hamile olmadığını ispatlarsa ya da evliliği sona eren eşler yeniden birbiriyle evlenmek isterlere mahkemeye başvurarak bu süre kaldırılır. Kanun tarafından getirilen bu kısıtlama yalnızca kadınlar için geçerlidir. Erkek eşlerin boşandıktan sonra yeniden evlenebilmesi için herhangi bir süre sınırlaması bulunmamaktadır. İddet müddeti halk arasında boşanma sonrası kadın için bekleme süresi olarak da tanımlanmaktadır. Kanun koyucu tarafından kadına getirilen bu kısıtlama ile boşandığı sırada kadının hamile olma ihtimali göz önüne alınır.Söz konusu yasal düzenlemenin temel amacı evliliği sona eren kadının olması hamileliği durumunda  doğacak bebeğin  soy bağının karışmasının önüne geçmektedir.

İddet Müddeti Ne Kadar Sürer?

İddet Müddeti Ne Kadar Sürer? Kadının evliliğin sona ermesinden itibaren yeniden evlenmek için beklemesi gereken iddet müddeti süresi 300 gündür. Burada kanunun baz aldığı başlangıç tarihi evliliğin sonlaması kararının kesinleştiği tarihtir. Kadınlar için belirlen iddet müddeti süresi ana rahmine düşen bir bebeğin doğumuna kadar geçen süre dikkate alınarak hesaplanmıştır. Kadının hamile olması durumunda doğum yapması ile iddet müddeti kendiliğinden son bulacaktır. Kadınlara kıyasla erkekler açısından belirlenen bir iddet müddeti söz konusu değildir. Zira erkeklerin biyolojik olarak hamile kalması mümkün olmadığından soy bağının karışması gibi bir ihtimal söz konusu olmayacaktır. Kanun koyucunun kadınlar için iddet müddeti belirlenmesindeki hukuki yarar olası hamilelik durumunda bebeğin soy bağının karışmasının önüne geçmektir.

İddet Müddetini Kaldırmak Mümkün Mü?

Kadınlara yeniden evlenmeleri yönünden kısıtlama getiren iddet müddetinin kaldırılması mümkündür. Fakat kadının hamile olmadığını ispatlaması iddet müddetinin kendiliğinden sonlandırmaz. Bu durum ancak iddet müddetinin kaldırılması davasının kaldırılması yönünde   mahkeme kararı alınması ile mümkündür. İddet müddetiinin kaldırılması davası açan kadın mahkemeye hamile olmadığını gösterir bir sağlık raporu ibraz eder. Hakim kadının hamile olmadığına dair sunduğu sağlık raporu çerçevesinde iddet müddetinin kaldırılmasına karar verir. İddet müddetinin kaldırılması davası hasımsız olarak açılmaktadır. Bu nevi davalarda davalı bulunmamaktadır.

İddet Müddeti Hangi Hallerde Kaldırılabilir?

Kanunda iddet müddetinin kaldırılabileceği haller şu şekilde düzenlenmiştir

.Kadının hamile olmadığının tespit edilmesi:Kadın hamile olmadığı yönünde bir sağlık raporu temin ederek mahkemeye ibraz etmesi halinde mahkemeden bekleme süresinin kaldırılmasını talep edebilecektir. Hakim tarafından yapılan inceleme neticesinde usulüne uygun alınmış sağlık raporunun varlığı tespit edilmesiyle iddet müddetinin kaldırılmasına karar verilir. Böylece talepte bulunan kadın açısından iddet müddeti sona ermiş olur. Ancak  burada  kadın doğum uzmanı tarafından tanzim edilmiş bir sağlık raporunun ibraz edilmesi gerekir.

 

Tarafların yeniden evlenmesi: Boşanan eşler, yeniden evlenmek istemeleri durumunda mahkemeden iddet müddetinin kaldırılmasını talep edebilirler.

İddet Müddetinin Kaldırılması Davasında Yetkili ve Görevli Mahkeme

Burada  görevli mahkeme, aile mahkemeleridir. Lakin Aile mahkemesinin bulunmadığı yerlerde asliye hukuk mahkemeleri de , aile mahkemesi sıfatıyla görevli olmaktadır.

Yetkili mahkeme ise, kadının yerleşim yeri mahkemesi olacaktır.

İddet Müddetinin Kaldırılması Davası Ne Kadar Sürer

İddet müddetinin kaldırılması davasının ne kadar süreceği konusunda net bir cevap vermek doğru olmaz. Çünkü  Davanın açılacağı mahkemenin iş durumu ve yoğunluğuna göre bu süre değişebilmektedir. Bununla birlikte  İddet müddetinin kaldırılması davası bir ay gibi bir süre sonuçlanması mümkündür.

Copyright @ 2023 Fırat Ramazano - www.firatramazano.com. All Righs Reserverd